VegMes historia

Redan år 2014 påbörjade den innovativa krögarfamiljen Schönemyr resan mot det VegMe som vi känner till idag. Med siktet inställt på att få fler att upptäcka fördelarna med vegetariska proteiner så utvecklades VegMe.

Allt började med familjens småskaligt kallrökta smör som såldes till Grand Hôtel och Mathias Dahlgren, Sveriges världsmästare i gastronomi. Men en januaridag gjorde stormen på Ingarö att den vanligtvis enkla processen att kallröka inte fungerade som vanligt. När röken på grund av stormen inte gick dit de ville fick de syn på en gammal kompressor som stod på tomten, och som hade stått oanvänd under flera år. Eftersom nöden är uppfinningarnas moder valde man att använda kompressorn – de lät kompressorn suga in röken som därefter blåstes ut i plasthinkar med smöret.

Metoden att kallröka smör togs vidare och testades med framgång på både vatten och rapsolja, det kom att kallas Äkta Rök® och är en unik smaksättningsmetod med kallrökt svenskt vatten och kallrökt svensk rapsolja. Det kom senare att bli en naturlig ingrediens i jakten på den eftertraktade umamismaken. Vegetarisk mat ska vara en smakfull njutning och lätt att tillaga för att underlätta för fler att välja vegetariskt, och på så sätt bidra till en mer klimatsmart värld.

Familjen bakom VegMe

Grundarna till VegMe är krögarfamiljen Schönemyr. Hela familjen har lång och gedigen bakgrund inom restaurangvärlden och ligger bakom de banbrytande metoderna som används vid framställning, smaksättning och tillagning av VegMes produkter.