VegMe levererar framtidens matlösningar på EAT Food Forum Stockholm

By 11 juni, 2018Nyheter

Mellan den 11 och 12 juni möts 500 av de mest framstående namnen inom vetenskap, politik, näringsliv och samhälle för att diskutera hur man på bästa sätt ska tackla de oundvikliga problemen med världens matförsörjning i framtiden. Det innovativa svenska företaget VegMe finns på plats för att dela med sig av sina insikter kring att framställa högkvalitativt klimatsmart sojaprotein.

Konferensen kommer att utforska många av de föreslagna lösningarna för att uppnå hälsosamma och hållbara dieter för en fortsatt växande global population. Tidigare har kända namn som tidigare amerikanska presidenten Bill Clinton och kända brittiska tv-kocken Jamie Oliver deltagit på mässan för att tala och motivera till engagemang. Gunhild Stordalen, grundare av EAT, ser fram emot att få in vegoproducentens innovativa mat i ett sådant här sammanhang.

– Jag förespråkar sund växtbaserad mat både ur hälso- och klimatperspektiv. Samtidigt uppskattar jag att njuta av god mat och förespråkar därför vegetariska alternativ där man verkligen arbetat med smak och textur, så att till och med de mest inbitna köttätare blir sugna att testa. Först när sund och hållbar mat blir attraktivt och tillgängligt för alla, då får vi riktiga förändringar i världen, säger Gunhild Stordalen, grundare och styrelseordförande av EAT.

Sedan hösten 2017 har VegMe erbjudit svenska konsumenter veganska produkter gjorda på klimatsmart sojaprotein som enbart tas från kontrollerade odlingar inom Europa. VegMes produkter har en unik köttliknande textur och umamismak som framställs genom en process där kallrökt svenskt vatten och kallrökt svensk ekologisk rapsolja pressas in i sojaproteinet. Processen heter Äkta Rök och är VegMes eget smaksättningskoncept. Trots att rök är en betydande del av processen innebär det inte att maten smakar rökt i traditionell mening. I själva verket framhäver processen umamismaken och dämpar den bismak som kan följa med sojabönan, vilket är unikt för VegMe. Även i år närvarar VegMe på EAT Food Forum Stockholm och delar ut smakprover.

– Vi är väldigt stolta över att få vara med på EAT och visa upp våra produkter. Det är ytterligare en möjlighet att få vara med och påverka matkonsumtionen i rätt riktning. Vi är än så länge ett litet företag i sammanhanget, men vi har bra produkter och innovativa idéer som vi tror behövs för att kunna skapa en mer hållbar och klimatsmart matkonsumtion i framtiden, säger Linda Öhman, marknadschef på VegMe.