VegMe® gör storslagen entré med färska vegetariska alternativ

By 7 december, 2017Nyheter

Det innovativa familjeföretaget VegMe startades i det unika Smaklabbet på Ingarö av familjen Schönemyr. Med mycket nyfikenhet, kreativitet och en stark vilja om att förändra svenskarnas matvanor och syn på växtbaserade proteinkällor har de lyckats ta fram helt färska produkter som nu gör entré på en marknad där efterfrågan ökat explosionsartat.

Allt fler inser fördelarna med att byta till vegetariska alternativ, både av hänsyn till klimat och den egna hälsan. Färska vegetariska komponenter är en kategori med stark tillväxt, hela 57 procent de senaste sex månaderna*. Fyra av tio svenskar (40 procent) äter vegetariskt en eller flera gånger i veckan. Antalet flexitarianer har inte ökat nämnvärt från ifjol men däremot äter man vegetarisk mat oftare – två till tre gånger i veckan istället för som tidigare en. Varannan som väljer vego gör det främst av miljö- och klimatskäl.**

VegMe är ett svenskt varumärke utvecklat av den svenska kockfamiljen Schönemyr. VegMes produkter är helt färska, gjorda på klimatsmart sojaprotein som enbart tas från kontrollerade odlingar inom EU. Familjen har lagt mycket tid och kärlek på att få till rätt smak och konsistens. Det görs genom en egenutvecklad process där kallrökt svenskt vatten och kallrökt svensk ekologisk rapsolja pressas in i sojaproteinet för en helt unik köttliknande textur och umamismak. Utvecklingen av VegMes produkter sker av familjen Schönemyr på Ingarö, men för att möta den ökade efterfrågan har produktionen nu flyttat till en nybyggd fabrik i Lindesberg där familjen agerar kulinarisk ledning för att säkerställa smak och kvalitet.

Filantropen Gunhild Stordalen är sedan länge vegetarian och har fastnat för VegMes produkter.

– Jag förespråkar sund växtbaserad mat både ur hälso- och klimatperspektiv. Samtidigt uppskattar jag att njuta av god mat och förespråkar därför vegetariska alternativ där man verkligen arbetat med smak och textur, så att till och med de mest inbitna köttätare blir sugna att testa. Först när sund och hållbar mat blir attraktivt och tillgängligt för alla, då får vi riktiga förändringar i världen, säger Gunhild Stordalen, Eat foundation.

– Vi är såklart jätteglada över att den färska vegetariska kategorin befinner sig i denna explosionsfas, det ser vi som ett kvitto på att VegMes entré på den svenska marknaden ligger helt rätt i tiden. Frysta vegetariska alternativ har funnits på marknaden i flera år, men nu har konsumenterna fått upp ögonen även för de färska alternativen. Vi kan se att det främst är folk i storstäderna och kvinnor som driver på trenden, men det finns också en ökad efterfrågan från restaurangbranschen. VegMes styrka är att vi har en stark innovationstakt i och med vårt smaklabb och det faktum att vi är en kockfamilj som utvecklat – och ständigt utvecklar – våra produkter med både smak och textur i fokus, säger Lasse Schönemyr, VegMes grundare.

Att äta mer växtbaserad mat är det mest klimatsmarta alternativet. VegMe erbjuder helfärska sojaprodukter från kontrollerade odlingar i Europa, för full spårbarhet och för att motverka regnskogsskövling. Med VegMes produkter lagar du dina favoriträtter som förut men byter ut kött, fisk eller fågel mot VegMe. VegMes produkter finns idag på ICA, Coop, Hemköp, Willys och City Gross samt hos restauranggrossisterna Martin & Servera, Menigo och Grönsakshallen Sorunda.

Sojaprodukterna ligger förpackade om 240-300 gram med rekommenderat pris 49.90 kr. Såserna är förpackade om 170 ml med rekommenderat pris på 29.90 kr.

* Nielsen ScanTrack, TOTAL DVH, värdetrend, Slutperiod vecka 44, 2017
**
Enligt en SIFO-undersökning gjort på uppdrag av Axfood om svenska folkets gröna matvanor